Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kurs dolara a zarobki w Gogle AdSense
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Inne > Rozmowy ogólne
Profesjonalny_Pozyc...
Jestem trochę zaniepokojony, ponieważ korzystając z programu Google AdSense dostajemy czeki w dolarach. Jak wiadomo kurs dolara to teraz około 3,2 zł. Słyszałem kilka miesięcy temu głosy, że za jakiś czas kurs dolara będzie wynosił 2 zł.

Dla mnie była by to zła wiadomość bo zyski by dużo spadły. Zna się ktoś na tym forum na kursach walut? Czy taki spadek waluty jest prawdopodobny na przełomie kilkunastu miesięcy?
Marek
CYTAT(Profesjonalny_Pozyc... @ Mar 20 2006, 06:33 PM) *
Jestem trochę zaniepokojony, ponieważ korzystając z programu Google AdSense dostajemy czeki w dolarach. Jak wiadomo kurs dolara to teraz około 3,2 zł. Słyszałem kilka miesięcy temu głosy, że za jakiś czas kurs dolara będzie wynosił 2 zł.

Dla mnie była by to zła wiadomość bo zyski by dużo spadły. Zna się ktoś na tym forum na kursach walut? Czy taki spadek waluty jest prawdopodobny na przełomie kilkunastu miesięcy?

Takie głosy mogły pochodzić tylko z ust niepoprawnych optymistów wink.gif Dlaczego? Bo zakładanie tak znacznego umocnienia się złotówki w stosunku do dolara wymaga niesamowitej wiary w polską gospodarkę.

Kurs waluty jednego kraju w stosunku do waluty innego kraju waha się w zależności od sytuacji gospodarczej obydwu krajów, których waluty są nim porównywane oraz różnych czynników pozaekonomicznych (takich jak katastrofy, terroryzm...). Wahania te związane są z transakcjami kupna-sprzedaży walut na rynkach walutowych.

Może trochę prościej
Zakładamy, że kurs dolara wynosi dziś 3 złote. Wkrótce kurs ten może wynosić np. 2.90 jeśli właściele dolarów będą skłonni kupować złotówki dostając za jednego dolara mniej złotówek. Może to mieć miejsce wtedy gdy:
- w USA wydarzy się jakaś katastrofa a Polska zostanie uznana za kraj gdzie podobna katastrofa nie może mieć miejsca
- w USA obniżone zostaną stopy procentowe
- w Polsce zostaną podwyższone stopy procentowe
- w USA ogłoszone zostaną bardzo niekorzystne dane o zadłużeniu, inflacji czy bezrobociu a w Polsce dane te będą na poprzednim poziomie
- w Polsce zostaną ogłoszone zaskakująco dobre dane o zadłużeniu, inflacji czy bezrobociu a w USA dane takie będą bez zmian
- wzrośnie polski eksport do USA i polskie firmy będą miały dużo więcej dolarów, które zechcą szybko sprzedać

Aby cena dolara spadła do 2 złotych w ciągu zaledwie roku z polskiej gospodarki musiałyby w tym czasie płynąć same pozytywne informacje a Stany Zjednoczone musiałyby się pogrążać w gospodarczym chaosie. Tymczasem dziś to Polska stoi na progu politycznego i gospodarczego chaosu.

PS. Tak mi się spodobało to pytanie, że skrót pytania i swoją odpowiedź umieszczam także na swoim forum.
Profesjonalny_Pozyc...
Spoko Marek nie ma sprawy, udzielam zgody hehe smile.gif.

A jak wg ciebie będzie wyglądał kurs dolara np do wakacji?

Bo kilka dni temu był na szczycie i od razu ostro spadł, a ja mam "trochę" dolarów do zamiany na PLNy.
Marek
CYTAT(Profesjonalny_Pozyc... @ Mar 20 2006, 10:41 PM) *
Spoko Marek nie ma sprawy, udzielam zgody hehe smile.gif.

A jak wg ciebie będzie wyglądał kurs dolara np do wakacji?

Bo kilka dni temu był na szczycie i od razu ostro spadł, a ja mam "trochę" dolarów do zamiany na PLNy.

o to co sie stanie do wakacji spytaj J. Kaczyńskiego wink.gif to on ostatnio steruje kursem złotówki wink.gif

Każde zamieszanie polityczne podwyższa cenę dolarów. Jeśli masz dolary i myślisz, że sejm zostanie rozwiązany to je trzymaj. Jeśli nie to sprzedaj na dzień przed głosowaniem na temat rozwiązania Sejmu wink.gif
ps. nie biorę odpowiedzialności za skutki finansowe działań podejmowanych w oparciu o zdania powyżej wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.