Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Niski PageRank i wysokoa pozycja
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Marketing w wyszukiwarkach > Pozycjonowanie i optymalizacja
rambix
Witam ponowie.

Myslałem, że juz cos wiem o pozycjonowaniu, a tu rozczarowanie.
Mój znajomy, a właściwie zajomy kolegi ma stronę o latawcach.

http://republika.pl/latawce_jarka/

Po wpisaniu w Google latawce pojawia sie na 2 miejscu, a jego PR = 0.

Ja to możliwe?

Pozdawiam
Sebastian
-----------------------------
linux4u.com.pl
Dorota Matysiak
Wartość PageRank ma znikomy wpływ na pozycję witryny. Przyczyny wysokiej pozycji nie można też dopatrywać się w ilości i jakości linków (http://search.msn.com/results.aspx?q=link%3Ahttp%3A%2F%2Frepublika.pl%2Flatawce_jarka). Wystarczy jednak zobaczyć kopię strony w Google oraz jej źródło. Jak widać jest duża częstotliwość występowania słów kluczowych w różnych miejscach witryny, co prawdopodobnie może być przyczyną (myślę, że chwilowej) wysokiej pozycji. Inną przyczyną może być też potraktowanie strony republika.pl/latawce_jarka jako podstrony serwisu republika.pl.
Profesjonalny_Pozyc...
Niezgodzę się z tobą dorota, że strona wylądowała tak wysoko dzięki byciem podstroną serwisu republika.pl, gdyby na stronie głównej republiki był link do tej strony o latawcach to co innego.

Strona wylądowała tak wysoko dzięki zawarciu kluczy w treści i znikomej konkurencji.
Obuchowicz
CYTAT(Profesjonalny_Pozycjoner @ Mar 13 2006, 12:37 AM) *
Nie zgodzę się z tobą, Doroto, że strona wylądowała tak wysoko dzięki byciem podstroną serwisu republika.pl. Gdyby na stronie głównej republika.pl był link do tej witryny o latawcach, to co innego.

Strona wylądowała tak wysoko dzięki zawarciu kluczy w treści i znikomej konkurencji.

Ja jednak myślę, że nawet pomimo braku odsyłacza ze strony republika.pl, bycie podstroną popularnego serwisu wpływa korzystnie na pozycję w Google'u.
Profesjonalny_Pozyc...
CYTAT
Ja jednak myślę, że nawet pomimo braku odsyłacza ze strony republika.pl, bycie podstroną popularnego serwisu wpływa korzystnie na pozycję w Google'u.

Ja się z tym niezgodzę. Jeśli nie ma linku to nie ma to żadnych plusów. Zwykła strona.
tomato
Powody dwa, reszta stron ma też nikłą ilość linków, wiek domeny.
Lee
ja mam taki sam przypadek, przez jakiś czas miałem PR=0, a strona jest ciągle 4 w Google (polskie strony), teraz ponoć mam srednie pr=3
Diablo
pr na pewno nie wplywa na pozycje a co do podstrony republiki to wg mnie nie macie racji takie cos jak power gdy nie ma na glownej reublice linka do tej stronki nie istnieje
Lexy
"bycie podstroną popularnego serwisu wpływa korzystnie na pozycję w Google'u." - nigdy nie spotkałam się z taką opinią. Masz na to jakieś dowody, przykłady?
"pr na pewno nie wplywa na pozycje" - moim zdaniem wpływa, ale w niewielki sposób, tym bardziej, że jest mnóstwo innych czynników decydujących o pozycji i ważniejsza jest sama treść strony, jej budowa, linki itp.
rambix, na pierwszych pozycjach możesz znaleźć nawet strony z PR=0, więc nie doszukuj się zbytniej zależności smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.