Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linki do podstron serwisu w wynikach wyszukiwania
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Katalogi i wyszukiwarki > Google
Marcin_
Witam!

Jak zapewne wielu z Was zdążyło już zauważyć, przy wyszukiwaniu w Google'u niektórych słów, w wynikach wyszukiwania, pod tytułem i opisem strony, która znajduje się na pierwszej pozycji, pojawiają się linki do podstron serwisu. Na przykład po wpisaniu słowa "Onet" na najwyższym miejscu znajduje się portal Onet.pl, a pod tytułem i opisem portalu dodatkowo pokazywane są odsyłacze do kilku wybranych działów (ilustracja poniżej). Jestem ciekaw, w jaki sposób można coś takiego osiągnąć oraz na jakiej zasadzie działa ta funkcja wyszukiwarki?

A. Pawlus
Na wielu forach poświęconych pozycjonowaniu toczą się dyskusje na ten temat, jednak chyba nigdzie nie zdołano wyjaśnić dokładnego mechanizmu tworzenia linków do podstron serwisu pod niektórymi wynikami wyszukiwania. Zgodnie z Centrum pomocy dla webmasterów Google'a oraz Official Google Webmaster Central Blog, funkcja, o której mowa w tym wątku nazywa się SiteLinks i w założeniu ma pomóc użytkownikom w nawigacji po serwisie. Mechanizmy wyszukiwarki analizują strukturę linków serwisu, by znaleźć skróty pozwalające zaoszczędzić czas i szybciej odnaleźć poszukiwaną informację. SiteLinks wyświetlane są tylko wtedy, gdy Google uzna je za przydatne dla osób korzystających z wyszukiwarki. Jeżeli struktura Twojego serwisu nie pozwala algorytmom na znalezienie odpowiednich SiteLinks, albo Google stwierdzi, że nie pasują one do zapytania użytkownika, nie zostaną przedstawione. Obecnie linki te tworzone są w sposób automatyczny i nie można ręcznie dodawać ich do wybranych stron z indeksu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.