Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szkodliwe linki
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Marketing w wyszukiwarkach > Pozycjonowanie i optymalizacja
rambix
Witam.

Kolejne pytanie, czy wymiana linkami z inymi może mi zaszkodzić?

To znaczy: mój PR = 4 i sprzedaję na allegro linki na swojej stronie :grin: , czy zbyt duża liczba moze wpłynąć na moj PR poprzez jego obnizenie?

Pozdrawiam

Sebastian

http://linux4u.com.pl
http://linux4u.w.interia.pl
Dorota Matysiak
Na pewno zbyt duża ilość linków wpływa niekorzystnie na stronę (chodzi o tzw. farmę linków). Szkodliwe może okazać się także linkowanie do stron zbanowanych przez Google i niezgodnych z powszechnie obowiązującym prawem. Co do tego, czy linki wychodzące zmniejszają PageRank strony zdania są podzielone - czytałam już wiele teorii na ten temat, więc nie mając całkowitej pewności na razie się nie wypowiadam.
Marek
W swoim pytaniu zadajesz w praktyce dwa pytania, bo wymiana to nie to samo co sprzedaż linków. Sama wymiana linkami sprawi, że strony będą się linkować wzajemnie, co może wzbudzić podejrzenia.
Inna sprawa to nadmiar reklamowanych stron - na pewno pozytywnie nie będzie odbierana farma linków a strona posiadająca więcej linków wychodzących niż kierujących też zapewne straci PR.
Zbigniew Machała
Linki wychodzące nie powinny zmniejszyć wartości PageRank Twojej witryny, co wynika chociażby z samego założenia i idei działania tego algorytmu. Jako dowód zacytuję fragment odpowiedzi pracownika Google na pytanie postawione przez rambixa:
CYTAT
Odpowiadając na Twoje pytanie linki wychodzące z Twojej strony nie zmniejszają wartości
PageRank Twojego serwisu. Przeciwnie, opieramy się o wyszukany algorytm analizujący słowa kluczowe, ich częstotliwość, rozmiar czcionki i ogólną strukturę odnośników na stronie, dlatego im więcej odpowiednich odnośników posiadasz w swoim serwisie, tym lepiej wpływa to na PageRank twojej strony.
Profesjonalny_Pozyc...
CYTAT
Szkodliwe może okazać się także linkowanie do stron zbanowanych przez Google i niezgodnych z powszechnie obowiązującym prawem.

Nie zgodzę się z tym. Sprawdziłaś to? Nigdy mi się takie coś nie przytrafiło, a miałem kontakt z banami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.