Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własna firma pozycjonerska
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Inne > Rozmowy ogólne
Grzegorz
Witam,

Od prawie dwóch lat zajmuję się pozycjonowaniem stron. Mam już wielu zadowolonych klientów i coraz większe zyski, które przerosły już moje oczekiwania. Właśnie ukończyłem 18 lat i myślę o założeniu jednoosobowej firmy. Problem polega na tym, że nie bardzo wiem jak się do tego zabrać i jakie koszty musiałbym ponieść. Czy ktoś mógłby się podzielić ze mną swoją wiedzą i doświadczeniem?

Pozdrawiam,
Grzegorz
Zbigniew Machała
Wbrew pozorom rozpoczęcie jednoosobowej działalności gospodarczej nie jest trudne i nie wymaga dużych nakładów finansowych. Najpierw udaj się z dowodem osobistym do Urzędu Miasta lub Urzędu Gminy w celu wypełnienia wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej (100 zł), następnie wraz z kopią zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej oraz dowodem osobistym w Urzędzie Statystycznym należy złożyć wniosek RG-1 o nadanie numeru REGON. Kolejnym krokiem jest złożenie w Urzędzie Skarbowym wypełnionego formularza NIP-1 (w celu uzyskania numeru identyfikacji podatkowej) oraz deklaracji VAT R (152 zł). Na koniec wystarczy wypełnić formularz ZFA w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych (ZUS), który zobowiązuje do opłacania comiesięcznych składek na ubezpieczenia zdrowotne, emerytalne, rentowe, wypadkowe i chorobowe oraz wyrobić pieczątkę i założyć konto firmowe w wybranym banku. Mam nadzieję, że nic ważnego nie pominąłem.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w prowadzeniu firmy,
Zbigniew Machała
Dorota Matysiak
Ja także coraz poważniej myślę o założeniu działalności gospodarczej jako osoba fizyczna, tyle że moja przyszła firma raczej nie będzie miała nic wspólnego z pozycjonowaniem. Zainteresowanym polecam ciekawy poradnik na ten temat dostępny pod adresem http://www.twoja-firma.pl/artykuly/1,zakla...spodarczej.html
Grzegorz
Bardzo dziękuję za wyczerpujące i wartościowe odpowiedzi!
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Powyższe informacje dotyczą jedynie założenia jednoosobowej działalności gospodarczej (sam zresztą zapytałem o firmę prowadzoną w pojedynkę), ale gdybym w przyszłości chciał zatrudnić kilka osób i wspólnie prowadzić interes? Czy procedura założenia kilkuosobowej spółki zasadniczo różni się od działalności gospodarczej jednej osoby?

Pozdrawiam,
Grzegorz
Zbigniew Machała
Cieszę się, że mogłem pomóc. Niestety nie mam doświadczenia w zakładaniu spółek, więc wolę nie zabierać głosu w tej sprawie.
e-bieszczady
Nie wiem czy firma zajmująca się pozycjonowaniem, stronami WWW itp. ma potrzebę być spółką. Moim zdaniem niepotrzebne koszty i masa biurokracji. Spółki musisz rejestrować w sądach, kwartalne raporty chyba masa drobiazgów, które utrudniają życie. Dodatkowo teraz zakładając firmę płacisz 256 zł ZUSu miesięcznie przez 2 lata (taka promocja), a zawsze możesz pracownika zatrudnić, np. studenta i ZUSu za niego nie płacisz. Ponadto jeśli jesteś osobą zarejestrowaną w UP jako bezrobotny, to możesz się starać o dotację na rozwój firmy (max 11500 zeta), bezzwrotna kasa, ale firma przez rok musi działać.
Marek
CYTAT(e-bieszczady @ Mar 8 2006, 10:13 PM) *
Nie wiem czy firma zajmująca się pozycjonowaniem, stronami WWW itp. ma potrzebę być spółką. Moim zdaniem niepotrzebne koszty i masa biurokracji. Spółki musisz rejestrować w sądach, kwartalne raporty chyba masa drobiazgów, które utrudniają życie. Dodatkowo teraz zakładając firmę płacisz 256 zł ZUSu miesięcznie przez 2 lata (taka promocja), a zawsze możesz pracownika zatrudnić, np. studenta i ZUSu za niego nie płacisz. Ponadto jeśli jesteś osobą zarejestrowaną w UP jako bezrobotny, to możesz się starać o dotację na rozwój firmy (max 11500 zeta), bezzwrotna kasa, ale firma przez rok musi działać.
Kilka uwag.
1. Firma nie musi koniecznie być spółką, ale jakąś formą działalności gospodarczej na pewno. W przeciwnym razie używanie do jej określenia słowa "firma" będzie nadużywaniem go. Można oczywiście zajmować się pozycjonowaniem jako osoba prywatna zatrudniana na umowy, ale brak obowiązku opłacania ZUS-u o którym piszesz dotyczy tylko studentów, a taki status ma się zazwyczaj 5 lat - potem już nie.
2. Działalność gospodarcza to z jednej strony koszty a z drugiej możliwość wystawiania faktur za swoje usługi i przez to stanie się potencjalnym partnerem dla firm, które preferują zlecanie prac firmom a nie osobom prywatnym (to oczywiście nie jest reguła, ale firma ma większe szanse na poważne zlecenia).
3. Bezrobotny, który tworzy firmę, raczej nie planuje zniszczenia swojej firmy w okresie krótszym niż rok, więc cytowany przez Ciebie wymóg nie jest moim zdaniem problemem dla osób poważnie myślących o własnym biznesie i przygotowanych do jego rozpoczęcia.
4. Z Twojej wypowiedzi wynika, że ktoś, kto zatrudni firmę zapłaci za jej właściciela 256 zł ZUSu, a zatrudniając studenta nie zapłaci nic. Nie jest to prawdą - ZUSu nie zapłaci on w obydwu przypadkach, osoba prowadząca działalność sama za siebie odprowadza składkę ZUS, a cena za usługę jest negocjowana zarówno ze studentem jak i z właścicielem firmy.
e-bieszczady
Widzę, że kolega bardzo pobieżnie przeczytał to co napisałem lub w ogóle nie czytał...

Do punktu 4.
Napisałem "Dodatkowo teraz zakładając firmę płacisz 256 zł ZUSu miesięcznie przez 2 lata (taka promocja)", a więc od wrześnie 2005 roku, dla osób fizycznych zakładających działalność gospodarczą po raz pierwszy lub nie mających działalności gospodarczej składka ZUS wynosi 256 zł. Normalnie jest to kwota około 800. Taką niską składkę płaci się przez 2 lata.

Do punktu 3.
Napisałem "Ponadto jeśli jesteś osobą zarejestrowaną w UP jako bezrobotny, to możesz się starać o dotację na rozwój firmy (max 11500 zeta), bezzwrotna kasa ale firma przez rok musi działać."
Jeden z głównych wymogów na otrzymanie dotacji z UP jest złożenie biznes planu, czekanie w kolejce na dotację. Gdy już się ją dostanie żeby mieć spokojne życie trzeba firmę utrzymać przez rok. Oczywiście każda osoba tworząca firmę ma na celu jak najlepsze jej funkcjonowanie, ale ja napisałem o jednym z wymogów

Do punktu 2.
Cały czas pisałem że lepiej założyć firmę, więc nie rozumiem tego co kolega napisał

Do punktu 1.
To już nie wiem co napisać. Wcześniej pisałem że firma pozycjonerska nie będzie generować obrotów rzędu miliona czy więcej to chyba oczywiste, nie będzie kupowała, brała w leasing maszyn po kilkaset tysięcy każda, nie będzie potrzebowała kapitału zagranicznego etc., dlatego po co komplikować sobie życie i robić spółkę. Dodatkowo likwidacja spółki, księgowość, procedury i masa innych czynników, które w tym momencie są bezsensowne. Ale jak ktoś lubi... Pisałem o studentach jako przykładzie że można zatrudniać bez większych kosztów (czyt. ZUS)

Pozdrawiam
Marek
CYTAT(e-bieszczady @ Mar 9 2006, 12:08 PM) *
Widzę, że kolega bardzo pobieżnie przeczytał to co napisałem lub w ogóle nie czytał...
czytał, czytał i dlatego odpisał. nie moja wina, że jasno i klarownie wypowiadasz się dopiero teraz. Merytoryczna treść tego, co napisałeś teraz jest w porządku - treść wypowiedzi, do której się odnosiłem NIE.
1. Nie wiem, gdzie pisałeś wcześniej - w tym temacie widziałem tylko tą jedną wypowiedź, do której się odniosłem i w której nie ma stwierdzeń na które się powołujesz.
2. Pisałeś o "niepotrzebnych kosztach" i "biurokracji" a wypowiedź zacząłeś słowami "Nie wiem, czy ... firma ... ma potrzebę być spółką. Czy z tych zdań wynika, że lepiej jest założyć?
3. Opisałeś wymóg - fakt. Inna sprawa jak ten opis można było odebrać.
4. Cytuj całe swoje zdania jeśli możesz - początek zdania mówi o "zakładając firmę płacisz" a koniec "możesz zatrudnić studenta i nie płacisz" - jedno zdanie, jedna forma czasownika a wyrażać miało coś innego. Na pewno taki sposób zapisu sugerował interpretację zastosowaną przeze mnie.
mk3power
Od pewnego czasu myslałem o tym samym co Grzegorz ale jeszcze mysle nad własna działalnościa ale czytajac wypowiedzi co nie co sie dowiedzialem wiec dziekuje
Profesjonalny_Pozyc...
Ja prawdopodobnie zakładam działalność w styczniu wtedy kiedy będzie już można to załatwić w kilka minut w urzędzie. Do tego czasu nazbieram funduszy, zaplanuję wszystko. Mam zamiar założyć na firmę z pozycjonowaniem stron, oraz będę mógł dzięki temu wystawiać faktury na reklamę z której mam duże zyski.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.