Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie w Ask Jeeves
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Katalogi i wyszukiwarki > Pozostałe wyszukiwarki
Dorota Matysiak
Co bierze pod uwagę wyszukiwarka Ask Jeeves przy ustalaniu rankingu stron? Ten serwis jest mało popularny w Polsce, więc ciężko doszukać się jakiś informacji na interesujący mnie temat.
A. Pawlus
Z tego co wiem, Ask Jeeves korzysta z bazy danych wyszukiwarki Teoma:
CYTAT
Search results that appear under this heading are generated by Teoma Search Technology
Dorota Matysiak
Przyznam, że nie wiedziałam, ale skoro tak, to w jaki sposób pozycjonować swoją stronę pod kątem Teomy?
Grzegorz
Zapewne tutaj znajdziecie część przydatnych informacji na temat działania mechanizmu wyszukiwarki Teoma. Brakuje co prawda wielu rzeczy ważnych dla pozycjonerów, ale lepsze to niż nic. biggrin.gif
Marcin_
Witam!

Posiadam popularną stronę, która istnieje w sieci od ponad dwóch lat i zajmuje czołowe pozycje w Google i innych popularnych serwisach wyszukiwawczych. Mam jednak problem z Ask Jeeves/Teoma, która jako jedyna wyszukiwarka nawet nie zaindeksowała mojego serwisu, a jej pajączek, pomimo dużej ilości linków prowadzących do mojej witryny, ani razu nie raczył jej odwiedzić. Co mogę zrobić, aby zachęcić robota Ask Jeeves do indeksacji serwisu?
A. Pawlus
CYTAT(Marcin_ @ Sep 8 2006, 02:50 PM) *
Witam!

Posiadam popularną stronę, która istnieje w sieci od ponad dwóch lat i zajmuje czołowe pozycje w Google i innych popularnych serwisach wyszukiwawczych. Mam jednak problem z Ask Jeeves/Teoma, która jako jedyna wyszukiwarka nawet nie zaindeksowała mojego serwisu, a jej pajączek, pomimo dużej ilości linków prowadzących do mojej witryny, ani razu nie raczył jej odwiedzić. Co mogę zrobić, aby zachęcić robota Ask Jeeves do indeksacji serwisu?

Mechanizm Ask.com jest bardzo powolny w indeksowaniu nowych stron. Staraj się o jak najwięcej odnośników prowadzących do Twojego serwisu, najlepiej jeśli będą one z popularnych angielskich stron, dzięki czemu robot Ask Jeeves/Teoma szybciej je odnajdzie. Jednak przede wszystkim musisz być cierpliwym. To podstawowa cecha każdego dobrego eksperta SEO. Ja także musiałem czekać ponad rok, aż mój anglojęzyczny serwis pojawił się w wynikach wyszukiwania tej wyszukiwarki.
Marcin_
CYTAT(A. Pawlus @ Sep 9 2006, 07:33 PM) *
Mechanizm Ask.com jest bardzo powolny w indeksowaniu nowych stron. Staraj się o jak najwięcej odnośników prowadzących do Twojego serwisu, najlepiej jeśli będą one z popularnych angielskich stron, dzięki czemu robot Ask Jeeves/Teoma szybciej je odnajdzie. Jednak przede wszystkim musisz być cierpliwym. To podstawowa cecha każdego dobrego eksperta SEO. Ja także musiałem czekać ponad rok, aż mój anglojęzyczny serwis pojawił się w wynikach wyszukiwania tej wyszukiwarki.

Witam!

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Postaram się zdobywać więcej wartościowych linków z zagranicznych stron (dotychczas prawie wszystkie odsyłacze prowadziły z polskich serwisów) i czekać na efekty. Jednak nie wiem czy to pomoże - Ask Jeeves nie umieścił jeszcze w indeksie tak popularnych polskich portali jak Interia.pl czy Gazeta.pl! angry.gif
Dorota Matysiak
Niestety, ja także mam taki sam problem jak Marcin_. Tylko jedna moja strona, w dodatku anglojęzyczna, została zaindeksowana przez Ask.com, natomiast po wszystkich innych serwisach nie ma nawet śladu w tej wyszukiwarce. sad.gif

Napisałam do supportu firmy w tej sprawie, ale nie otrzymałam zbyt wyczerpującej i konkretnej odpowiedzi:
CYTAT
We appreciate your interest in having your site listed on the Ask.com search engine. Unfortunately we are no longer offering a Site Submission program at this time . As a result of some recent enhancements, we're indexing even more Web pages than ever, and your site should appear in our Search index as a result of our ongoing "crawling" of the Web for new and updated sites and content.

If you are the owner/webmaster of a site in question, you may also want to research some online resources that:

1) Provide tips and helpful information on how to best create your Web site.
2) Set up your Web server to optimize how search engines look at Web content.
3) How they index and trigger based upon different types of search keywords.

For more information on our web crawler please click on the following link:

http://about.ask.com/en/docs/about/webmasters.shtml

** If you are interested in sponsored listings that would show your website at the top of our search results, you can find more information at:

http://sponsoredlistings.ask.com/
Błażej F.
Mam dla Was dobrą wiadomość. Kilka dni temu Ask.com, wraz z Google, Microsoft Live Search i Yahoo!, został wzbogacony o możliwość automatycznego znajdywania map witryn, o czym firma poinformowała za pośrednictwem swojego blogu.

Aby umożliwić wyszukiwarkom automatyczne dotarcie do mapy serwisu, wystarczy umieścić w pliku robots.txt następująca informację:
KOD
SITEMAP: http://www.adres-twojej-mapy-serwisu.xml

Istnieje też możliwość bezpośredniego zgłoszenia do indeksacji naszego pliku z adresami URL do poszczególnych podstron serwisu. Wystarczy w tym celu w przeglądarce internetowej wpisać adres: http://submissions.ask.com/ping?sitemap=http%3A//www.adres-twojej-mapy-serwisu.xml.

Miejmy nadzieję, że powyższa usługa pomoże wyeliminować problemy z indeksowaniem polskich witryn. Zapraszam więc do jej testowania oraz wyrażania swych opinii na temat działania opisanej funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.