lolo
Jul 21 2006, 12:33 PM
Mam wątpliwość:
Zastanawiam się, co stanie się jeśli zmienię adres swojej strony.
Znalazłem lepszy adres, w której w tytule są dwa naważniejsze dla mnie słowa kluczowe.
Teraz z tej strony o adresie ze słowami kluczowymi przekierowuję ruch na adres główny.
Pomyślełem jednak aby tę sytuację odwrócić:
Zamierzam więc dlaej wykorzytywać obydwa adresy ale ustawić teraz przekierowanie pomiędzy nimi "w drugą stronę". Z tego co wiem: przeglądarki ignorują adresy przekierowujące. No ale skoro "stara strona" jest już zgłoszona do kilkunastu wyszukiwarek i katalogów to taka zmiana mogłaby zaszkodzić(?)
Pocieszam się, że strona jest młoda - ma zaledwie 2 miesiące - więc strata stosunkow nie duża.
Boję się jednak, że jeśli zacznę wykorzystywać dotychczasowy adres docelowy do przekierowania wyszukiwarka może stronę docelową(?) zabanować.
Pozatym trzeba przeprowadzić cały cykl wyrejestrowania strony głównej i rejestrowania nowej. To trochę pracy. jestem w stanie to zrobić mam jednak wątpliwość czy wyobrażam sobie wszystkie konsekwencje.
Ciekaw jestem opinii bardziej doświadczonych uczestników tego forum.
seo-amator
Jul 21 2006, 01:43 PM
Obecność słów kluczowych w nazwie domeny ma obecnie dla Google'a bardzo znikome znaczenie, dlatego moim zdaniem szkoda pracy i czasu.
W przypadku przekierowania starej domeny na nową wystarczy wykorzystać przekierowanie 301 lub 302. Wówczas wartość PageRank, linki zwrotne i inne czynniki zostaną przypisane do nowego adresu. Docelowej domenie nie grozi zbanowanie, jedynie stara domena zostanie po kilku tygodniach usunięta z indeksu, więc nie ma się czym martwić.
lolo
Jul 21 2006, 08:23 PM
OK. Dla mnie bardzo przydatne wskazówki.
Wniosek o słowach kluczowych w adresie powziąłem po przetestowaniu strony narzędziem Web CEO. Ja połączyłem w adresie dwa wyrazy a między innymi do tego nawiązywała treść uwagi.
Poniżej pełna treść tej uwagi:
Page URL: Your keyword isn't present in the URL! Our research of hundreds of search engines top-lists shows that keyword presence in the URL is crucial for achieving high rankings in a search engine's results list. By placing keywords in your domain name, you gain a serious advantage with search engines. If your URL points to an already established and high-ranked web page, we do not recommend altering it. However, this factor is worth considering when you create new pages / sites.
When optimizing a page for a key phrase, separate keywords in the URL with a hyphen (domain/web-site.html) or an underscore (domain/web_site.html), but do not write them as one word. Otherwise, search engines will understand it as a single word (even if the search engine result highlights this keyword in bold), and your work on URL optimization will be wasted.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.