Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moc linków w podpisach na forach dyskusyjnych
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Marketing w wyszukiwarkach > Pozycjonowanie i optymalizacja
Marcin_
Witam wszystkich!

Czytałem ostatnio, że dobrym sposobem, aby dodać nowej domenie trochę "mocy" jest umieszczanie linków w podpisach (stopkach) na forach dyskusyjnych. Czy jest to rzeczywiście dobry i efektywny sposób promowania nowych stron? Przecież sto odnośników z różnych domen ma większą moc i bardziej wpływa na pozycję strony oraz PageRank niż takie same sto odnośników z tej samej domeny, o tym samym adresie IP. Słyszałem także pogłoski, że linki ze stopek w przypadku nowych witryn mogą spowodować nałożenie filtra. Jak więc jest naprawdę?
Lexy
Z tego co wiem to linki w podpisach na forum dają niewiele, ale zawsze coś ;-) Przy okazji wchodzi z nich sporo osób. Jednak w przypadku nowych stron uważałabym ze względu na filtr, o którym wspomniałeś. Jeśli udzielasz się na forum rzadko, jesteś nowym użytkownikiem i nie napisałeś jeszcze zbyt wielu postów to OK. Ale jeśli masz już sporo postów, a pod każdym z nich link z identycznym anchorem, to jak Google nagle zaindeksuje zbyt wiele z nich to konsekwencje mogą być negatywne. Niedawno aczęłam pozycjonować jedną ze swoich stron i uważam z dodawaniem jej na forach, chociaż tutaj nie mam zbyt wielu postów, więc nie powinno mi to zaszkodzić.
A. Pawlus
Nie oczekiwałbym zbyt dużych efektów po odsyłaczach w podpisach na forach dyskusyjnych, jednak każdy link się liczy i może pomóc w podwyższeniu pozycji. Odnośnie filtru, od prawie dwóch lat zajmuję się pozycjonowaniem i jeszcze nigdy nie spotkałem się z tego rodzaju karą dla nowej domeny za takie linki. Podsumowując, łącza ze stopek mogą bardzo pomóc w indeksacji strony oraz pozycjonowaniu pod mało popularnymi frazami, co także zależy od ilości postów napisanych przez określona osobę oraz mocy danego forum. Niestety często odsyłacze w podpisach mają dodawany atrybut rel=nofollow lub są widoczne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Pozrawiam,
A. Pawlus.
grejf
Tak to złudzenie, jezeli cos to forma ferklamy, moc to ma treść od zawsze. rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.