Marcin_
Jul 18 2006, 05:41 PM
Witam wszystkich!
Czytałem ostatnio, że dobrym sposobem, aby dodać nowej domenie trochę "mocy" jest umieszczanie linków w podpisach (stopkach) na forach dyskusyjnych. Czy jest to rzeczywiście dobry i efektywny sposób promowania nowych stron? Przecież sto odnośników z różnych domen ma większą moc i bardziej wpływa na pozycję strony oraz PageRank niż takie same sto odnośników z tej samej domeny, o tym samym adresie IP. Słyszałem także pogłoski, że linki ze stopek w przypadku nowych witryn mogą spowodować nałożenie filtra. Jak więc jest naprawdę?
Lexy
Jul 18 2006, 08:41 PM
Z tego co wiem to linki w podpisach na forum dają niewiele, ale zawsze coś ;-) Przy okazji wchodzi z nich sporo osób. Jednak w przypadku nowych stron uważałabym ze względu na filtr, o którym wspomniałeś. Jeśli udzielasz się na forum rzadko, jesteś nowym użytkownikiem i nie napisałeś jeszcze zbyt wielu postów to OK. Ale jeśli masz już sporo postów, a pod każdym z nich link z identycznym anchorem, to jak Google nagle zaindeksuje zbyt wiele z nich to konsekwencje mogą być negatywne. Niedawno aczęłam pozycjonować jedną ze swoich stron i uważam z dodawaniem jej na forach, chociaż tutaj nie mam zbyt wielu postów, więc nie powinno mi to zaszkodzić.
A. Pawlus
Jul 20 2006, 01:56 PM
Nie oczekiwałbym zbyt dużych efektów po odsyłaczach w podpisach na forach dyskusyjnych, jednak każdy link się liczy i może pomóc w podwyższeniu pozycji. Odnośnie filtru, od prawie dwóch lat zajmuję się pozycjonowaniem i jeszcze nigdy nie spotkałem się z tego rodzaju karą dla nowej domeny za takie linki. Podsumowując, łącza ze stopek mogą bardzo pomóc w indeksacji strony oraz pozycjonowaniu pod mało popularnymi frazami, co także zależy od ilości postów napisanych przez określona osobę oraz mocy danego forum. Niestety często odsyłacze w podpisach mają dodawany atrybut rel=nofollow lub są widoczne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Pozrawiam,
A. Pawlus.
grejf
Sep 12 2007, 09:10 AM
Tak to złudzenie, jezeli cos to forma ferklamy, moc to ma treść od zawsze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.