Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie serwisów dynamicznych
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Marketing w wyszukiwarkach > Pozycjonowanie i optymalizacja
Marek J.
Witam

Mam całkiem nową stronę, napisaną przez zawodowego webmastera. I oczywiście bardzo mi na tym zależy, żeby była dobrze widziana w internecie.

Problem w tym, że kod generowany jest z bazy danych MySQL. A, jak udało mi się wyczytać, skutkuje to gorszą efektywnością przy wyszukiwaniu jej. Czy to prawda? A jeśli tak, to co mogę zrobić, żeby była lepiej znajdywana?

Zastanawiałem się, czy dobrym rozwiązaniem by było przekopiowanie artykułów i zapisanie ich w czystym HTMLu według technik pozycjonowania opisanych w Internecie. Tylko czy przez to witryna nie będzie już "niepowtarzalna", a poza tym jak 'wypromuję' tę wersję czyto HTMLową, to co dalej? Automatyczne przełączanie do strony 'rodzimej', a na każdej podstronie również link do rodzimej wersji?

Pomóżcie!
Dorota Matysiak
Dynamiczne witryny generowane są po stronie serwera, a przeglądarce zwracany jest gotowy rezultat w postaci statycznej strony. Nie ma więc żadnego znaczenia, czy serwis wykonany został w zwykłym HTML'u czy w PHP i SQL lub innych językach. Dane (np. artykuły) pobierane z bazy danych będą tak samo widziane przez roboty wyszukiwarek jak zwykła, statyczne treść.
Obuchowicz
Nie jeden początkujący dał się nabrać na nieprawdziwe stwierdzenie, że jeśli zawartość serwisu nie znajduje się w plikach HMTL na serwerze, tylko np. w bazie danych MySQL, to nie zostanie zaindeksowana. Tak jak wspomniała Dorota w poście powyżej - skrypty PHP wykonywane są po stronie serwera, a przeglądarce zwrócony zostaje gotowy rezultat w postaci kodu HTML. Poza tym chyba wszystkie duże popularne witryny i portale są generowane dynamiczne i ich zawartości (artykuły, newsy itd.) na pewno nie przechowywuje się w plikach HTML.
Błażej F.
Jak napisały poprzednie osoby wypowiadające się w niniejszym wątku, fakt wykorzystania przez serwis technologii PHP, ASP i innych skryptów napisanych przy użyciu języków programowania przeznaczonych do wykonywania po stronie serwera nie przeszkadza w indeksacji stron przez roboty wyszukiwarek. Jednak zwróciłbym także uwagę na inne zagadnienie, mianowicie tzw. przyjazne adresy URL (search engine friendly URLs). Wiele dynamicznych skryptów wykorzystuje metodę GET, polegającą na przekazywaniu zmiennych do skryptów za pośrednictwem adresu wyświetlanego na pasku adresowym przeglądarki internetowej. Po nazwie skryptu, do którego kierowane są zmienne, występuje znak zapytania, a następnie lista wszystkich zmiennych i wartości połączonych znakiem równości i oddzielonych od siebie znakiem &, na przykład: www.nazwastrony.pl/index.php?zmienna1=1&zmienna2=2... Adresy te mogą utrudniać pracę robotów indeksujących strony i być ignorowane. Dlatego w celu ułatwienia i przyśpieszenia indeksacji podstron przez wyszukiwarki najlepiej użyć modułu rewrite serwera Apache dla generowania przyjaznych linków we własnym serwisie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.