Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaistnieć w wyszukiwarce
Pozycjonowanie stron - Forum dyskusyjne - Reklama internetowa > Marketing w wyszukiwarkach > Pozycjonowanie i optymalizacja
rambix
Witam!

Od pewnego czasu interesuję się tematem pozycjonowania. Jestem właścicielem strony http://linux4u.com.pl.
Przeczytałem parę artykułów na ten temat. Ogólnie są podobne i wywnioskowałem z tego, że jedyny sposób na zaistnienie w wyszukiwarkach to odpowiednia budowa strony oraz sprawienie, aby mój adres był na stronach widzianych przez wyszukiwarki? Istnieje możliwość zgłoszenia strony do Google, ale wcale nie musi ona się tam pojawić w najbliższym czasie, prawda?

Jednym słowem wymiana linków na wartościowych stronach.
Czy dobrze myślę?

W Internecie jest wiele ofert według których moja strona błyskawicznie znajdzie się w wyszukiwarce na wysokim miejscu, czy oni oszukują?

Pozdrawiam,

rambix
A. Pawlus
Aby odpowiedzieć na pytanie, trzeba bliżej przyjrzeć się zasadom indeksowania stron przez najpopularniesze wyszukiwarki. Otóż każdy normalny serwis wyszukiwawczy posiada specjalny mechanizm zwany pajączkiem (robotem, crawlerem). Indeksuje on strony i poprzez linki trafia na nowe, niesprawdzone dotąd witryny. Im więcej linków prowadzi do Twojego serwisu i im większą mają one wartość, tym bardziej zachęci to crawlera do odwiedzenia Twojej strony i zaindeksowania jej. A więc podastawą są linki - umieszczaj je wszędzie gdzie się da - na forach dyskusyjnych, w księgach gości, dodawaj stronę do katalogów, co zapewni nie tylko szybkie zaindeksowanie witryny przez wyszukiwarki, ale także jej wysoką pozycję w rankingu.

Odpowiednia budowa serwisu także ma znaczenie, jeśli chcesz, aby w wynikach wyszukiwania znalazły się również podstrony Twojego serwisu. Wówczas zadbaj o przyjazne URL-e, zrób mapę witryny i pamiętaj o dobrym linkowaniu wewnętrznym.
kakalaka
CYTAT
W Internecie jest wiele ofert według których moja strona błyskawicznie znajdzie się w wyszukiwarce na wysokim miejscu, czy oni oszukują?

Nie koniecznie oszukują. Jeśli są dobrymi fachowcami, to faktycznie mogą Ci pomóc wypozycjonować stronę. Możesz to jednak zrobić skutecznie sam, tak jak ja swój serwis. Mimo zerowego PR i w zasadzie początku działalności jest on widoczny w wyszukiwarkach.
Profesjonalny_Pozyc...
Zgadzam się z A. Pawlus, ale nie do końca. Nie zajmowałbym się dodawaniem linków do ksiąg gości. Było jakiś czas temu o tym, że takie linki nie mają większego znaczenia i to strata czasu.

Jeśli widzisz ofertę pozycjonowania na Allegro w granicach 1zł-100zł to sobie odpuść, bo nie warto. Efekty będą naprawdę bardzo słabe.

Poszukaj kogoś doświadczonego, który wykona ci to przyzwoicie i prawie z każdą stroną odnosi sukces, a nie jak ci "pozycjonerzy" z Allegro z 1000 aukcji 5 stron im się udało dobrze wypozycjonować.

A co do wypowiedzi A.Pawlus - jeśli nie ma przyjaznych URLi i tak podstrony mogą być wysoko w indeksie. To niczemu nie przeszkadza.
ouzia
Wymiana linków jest wartościowa ale jak to zwykle bywa link linkowi nie jest równy.
Powinniśmy usystematyzwać w tym miejscu wartośc linków prowadzących do naszej strony (lub w obiestrony). I tak Todd Malicoat z firmy WeBuildPages.com zaproponował listę możliwych miejsc do umieszczenia linku tekstowego.
I tak od najcenniejszego linku w/g niego przedstawia się ta lista:

1. naturalny, jednostronny link z serwisu o wysokich rankingach, umieszczony w treści. Treść serwisu zawiera w sobie interesujące nas słowa kluczowe;

2. j.w., ale treść serwisu nie zawiera słów kluczowych;

3. link reklamowy (czytaj kupiony) w wysoce rankingowanym serwisie, otoczony tekstem ze słowami kluczowymi;

4. głębokie linki (linki do podstron serwisu) z tzw. presell page. Presell page to strona stworzona i sprzedana nam przez inny serwis, na której umieszczamy linki do kilku naszych podstron. Linki otoczone są treścią zawierającą słowa kluczowe i ich wariacje. Serwis, w którym kupujemy stronę, linkuje do sprzedanej strony z większości swoich podstron;

5. link reklamowy ze słowem kluczowym w anchor text, serwis wysoce rankingowany;

6. jednostronny link ze słowem kluczowym w anchor text, link z serwisu powiązanego tematycznie, niekoniecznie wysoce rankingowany;

7. jednostronny link z samą nazwą domen, bez słów kluczowych z serwisu o dobrych rankingach;

8. jednostronny link ze słowem kluczowym z przeciętnego serwisu, niepowiązanego tematycznie;

9. jednostronny link z nazwą domeny z przeciętnego serwisu, niepowiązanego tematycznie;

10. link ze słowem kluczowym umieszczony w paragrafie tekstu na strona z linkami;

11. link umieszczony na stronie z linkami w formie: Tytuł/Opis;

12. linki w sygnaturach na forach dyskusyjnych;

13. link zwrotny na stronie z linkami;

14. linki w podpisach komentarzy do blogów.

Dla tego nie mogę się z Tobą zgodzić Profesjonalny_Pozyc..., że dodawanie do księgi gości to strata czasu
pozdrawiam
Lexy
Stratą czasu to może być w przypadku kiedy niektórzy tylko szukają ksiąg aby się wpisać. Ale jeśli się gdzieś już wpisuję to nie zaszkodzi dodać linka smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.